23948sdkhjf

Epilepsi-medicin kan have bremset børns mentale udvikling

Børn af kvinder, der har taget det antiepileptiske lægemiddel valproat under graviditeten, klarer sig dårligere i skolen, viser en ny undersøgelse af knap 500.000 danske børn.
Valproat er den kraftigste form for antiepileptisk medicin, som sælges på det danske marked, under produktnavnene Orfiril, Delepsine og Deprakine.

I mindst 20 år har man vidst, at medicinen kan give fysiske misdannelser i fosteret hos gravide kvinder, og derfor udskriver man i dag kun valproat, når det er den eneste behandling, der virker.

Nu indikerer et nyt studie, at valproat kan påvirke hjernens udvikling hos fosteret og dermed bremse barnets mentale udvikling og kognitive evner. Det skriver Videnskab.dk .

Ifølge hovedforskeren bag det nye studie, Jakob Christensen, betyder det to ting.

- Vi har længe vidst at valproat tidligt i graviditeten var forbundet med en øget risiko for misdannelser, men nu viser vores undersøgelse, at man også skal være meget forsigtig med at give valproat senere i graviditeten, fordi det ser ud til at påvirke hjernens udvikling, der for alvor tager fart i den sidste del af graviditeten, forklarer Jakob Christensen, der er overlæge og dr.med. på Neurologisk Afdeling ved Aarhus Universitetshospital, til Videnskab.dk.

- Der er også nogle kvinder, som ikke kan blive anfaldsfri med andre lægemidler end valproat, og spørgsmålet er, hvad man så gør i den situation. Hvis man vælger at behandle med valproat i graviditeten, skal man formentlig give så lidt valproat som muligt, siger han.

Sideløbende med undersøgelsen af valproat har Jakob Christensen og forskerholdet også undersøgt et nyere og mere almindeligt anvendt antiepileptisk middel: lamotrigin (sælges som Lamictal og Lamotrigin).

Her viser undersøgelsen, at lamotrigin ikke ser ud til at påvirke børnenes mentale udvikling.

Heller ikke de antiepileptiske lægemidler clonazepam, phenobarbital, oxcarbazepin og carbamazepin viste nogen negativ effekt på børnenes udvikling.

Ifølge en dansk neurolog er der god grund til at rette sig ind efter de nye resultater. Anne Sabers, der er professor og overlæge ved Neurocentret på Rigshospitalet, siger, at det både er et grundigt udført studie samt i overensstemmelse med tidligere studier af valproat.

Samtidig er det positivt, at andre epilepsimidler kan 'frikendes' for skadelige bivirkninger på barnets udvikling.

- Resultatet gør, at vi med god sindsro kan sige, at de, der er i behandling med lamotrigin under graviditeten, ikke påfører fosteret en risiko, siger Anne Sabers.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.121